can bus problem or software fault ?

Ask for and share advice on using the PicoScope kit to fix vehicles here.

can bus problem or software fault ?

Postby murocmike » Tue Mar 26, 2013 2:00 pm

have just fitted a sim module on steering column of vauxhall astra 07 plate 1.9 dti [z19dt]
but vehicle still wont start we were getting numerous comms faults recorded in ecus that can be read but also some that cant, including u2103 can data mulfunction & p1613 immobiliser defective with new sim fitted no comm now to engine ecu ,abs, convenience ,steering or instruments & when trying to do key reprogramme get message that a valid security code is already programmed
had tech 2 connected by "airbag man" to up load software but would not communicate to do that either he suspected a canbus problem these are the can high images recorded at sim multiplug
any one any idea if this is a wiring issue ecu issue or a software problem ?
cheers Mike
vaux can bus.psdata
(6.44 KiB) Downloaded 255 times
murocmike
Newbie
 
Posts: 3
Joined: Wed Oct 03, 2012 7:28 am

Re: can bus problem or software fault ?

Postby Martyn » Tue Mar 26, 2013 2:13 pm

I can't see anything in the traces. You may need to re run the test and use File->SaveCurrentWaveformAs when there is live data on the screen.
Martyn
Technical Support Manager
Martyn
Pico Staff Member
Pico Staff Member
 
Posts: 177
Joined: Thu Aug 11, 2011 7:43 am
Location: Cambridgeshire

Re: can bus problem or software fault ?

Postby AuthorMike » Tue Mar 26, 2013 2:33 pm

I concur. There is no signal waveform, only the notes and settings are shown :(
Mike Valentine
Technical Author @ Pico Technology UK
AuthorMike
Pico Staff Member
Pico Staff Member
 
Posts: 302
Joined: Mon Jan 31, 2011 11:22 am
Location: UK

Re: can bus problem or software fault ?

Postby murocmike » Tue Mar 26, 2013 3:30 pm

have just fitted a sim module on steering column of vauxhall astra 07 plate 1.9 dti [z19dt]
but vehicle still wont start we were getting numerous comms faults recorded in ecus that can be read but also some that cant, including u2103 can data mulfunction & p1613 immobiliser defective with new sim fitted no comm now to engine ecu ,abs, convenience ,steering or instruments & when trying to do key reprogramme get message that a valid security code is already programmed
had tech 2 connected by "airbag man" to up load software but would not communicate to do that either he suspected a canbus problem these are the can high images recorded at sim multiplug
any one any idea if this is a wiring issue ecu issue or a software problem ?
(new file added)
cheers Mike
Attachments
vaux can bus 2.psdata
(25.6 KiB) Downloaded 251 times
murocmike
Newbie
 
Posts: 3
Joined: Wed Oct 03, 2012 7:28 am

Re: can bus problem or software fault ?

Postby Darren Cotton » Tue Mar 26, 2013 5:14 pm

Mike,
you are not going to be able to tell if its a node, software, or wiring issue just by scoping the CAN... your going to have to start doing some testing...

if you saying your capture is the CAN H & L then you got a problem on that bus, give us a list of what you can talk to, I am surprised you have installed a CIM and programmed it with a network problem???


Darren
Darren Cotton
Advanced User
Advanced User
 
Posts: 52
Joined: Thu Jun 16, 2011 9:53 pm

Re: can bus problem or software fault ?

Postby Greg.H » Tue Mar 26, 2013 9:35 pm

you are not going to be able to tell if its a node, software, or wiring issue just by scoping the CAN... your going to have to start doing some testing...
Darren.what test should do in a Can bus problem like this????
Greg.H
User
User
 
Posts: 28
Joined: Mon Mar 18, 2013 5:30 pm

Re: can bus problem or software fault ?

Postby mteste03 » Wed Mar 27, 2013 9:31 am

Hi,

I don't know the network topology off my head on a vauxhall but sure there will be 2 seperate networks ( high speed and low speed network).

I would print a network diagram and establish if every module you can't communicate falls on the same network then decide on the next test after that .

You may end up disconnecting modules until the CAN lines return to normal if a module is 'pulling' the line down or it maybe a power/ earth problem to a module(s).

Is the CIM a gateway module on the vauxhall?

Matt
mteste03
User
User
 
Posts: 40
Joined: Mon Oct 29, 2012 9:14 pm

Re: can bus problem or software fault ?

Postby mteste03 » Wed Mar 27, 2013 9:34 am

*Sorry that should have said SIM not CIM
mteste03
User
User
 
Posts: 40
Joined: Mon Oct 29, 2012 9:14 pm

Re: can bus problem or software fault ?

Postby Robski » Wed Mar 27, 2013 2:12 pm

mteste03 wrote:*Sorry that should have said SIM not CIM

Why ?

It's Column Integrated Module, not solumn :wink:
User avatar
Robski
Advanced User
Advanced User
 
Posts: 602
Joined: Tue Sep 14, 2010 6:36 pm
Location: Yorkshire

Re: can bus problem or software fault ?

Postby Robski » Wed Mar 27, 2013 2:14 pm

OP

What could you comm with before fitting the CIM & what was the reason you fitted a CIM ?
User avatar
Robski
Advanced User
Advanced User
 
Posts: 602
Joined: Tue Sep 14, 2010 6:36 pm
Location: Yorkshire

Next

Return to Diagnostic discussion

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests