Primary ignition testing

Ask for and share advice on using the PicoScope kit to fix vehicles here.

Re: Primary ignition testing

Postby Liteace » Fri Jan 27, 2012 8:17 pm

Ive just scoped another DIS one on a Saxo and the other a Punto same sort of set-up the only difference being the Punto has got 2 seperate coils where the Saxo's are all moulded into one and im still only seeing 80 volts on the primary ??
DONT SHOOT YOURSELF IN THE FOOT
Liteace
Guru
Guru
 
Posts: 145
Joined: Fri Jan 27, 2012 12:25 pm

Re: Primary ignition testing

Postby Robski » Fri Jan 27, 2012 8:48 pm

Is there a preset in your scope for primary ?

The ones i capture are through a 20:1 attenuator & a preset probe because the 4000 has a max input of 100V, what is the max input of your scope ?

I know on my Sykes Smart there is a preset for ignition as it is attenuated internally.

You should be seeing more than 80V on the primary kick .
User avatar
Robski
Advanced User
Advanced User
 
Posts: 602
Joined: Tue Sep 14, 2010 6:36 pm
Location: Yorkshire

Re: Primary ignition testing

Postby Liteace » Fri Jan 27, 2012 9:09 pm

The scope has setting for primary and secondary & also has max voltage setting in scope and DMM of 400v, If i select primary I cant see nothing on screen, I have to go out of that setting go to scope and then select 125v, set the trigger then have a play with the time\volts untill I can see a good wave on screen, I'll a pic of the screen tmorrow
DONT SHOOT YOURSELF IN THE FOOT
Liteace
Guru
Guru
 
Posts: 145
Joined: Fri Jan 27, 2012 12:25 pm

Re: Primary ignition testing

Postby Robski » Fri Jan 27, 2012 9:14 pm

Hmmmm :? no messing like that with the Pico 8)
User avatar
Robski
Advanced User
Advanced User
 
Posts: 602
Joined: Tue Sep 14, 2010 6:36 pm
Location: Yorkshire

Re: Primary ignition testing

Postby Robski » Sat Jan 28, 2012 10:02 am

If i select primary I cant see nothing on screen


Can you set a trigger at this point ?

And whats the max voltage in the scale ?
User avatar
Robski
Advanced User
Advanced User
 
Posts: 602
Joined: Tue Sep 14, 2010 6:36 pm
Location: Yorkshire

Re: Primary ignition testing

Postby Liteace » Mon Jan 30, 2012 7:33 pm

Robski wrote:this's from an 07 Clio with DIS, a good example of zooming as well & also took 2 channels out leaving the one showing primary........

Liteace.JPG


Go on you know you want to ............. :lol:



From just looking at that screen how could you tell if there is anything wrong ??
DONT SHOOT YOURSELF IN THE FOOT
Liteace
Guru
Guru
 
Posts: 145
Joined: Fri Jan 27, 2012 12:25 pm

Re: Primary ignition testing

Postby Robski » Mon Jan 30, 2012 8:34 pm

Can you elaborate a bit more on that ?
User avatar
Robski
Advanced User
Advanced User
 
Posts: 602
Joined: Tue Sep 14, 2010 6:36 pm
Location: Yorkshire

Re: Primary ignition testing

Postby Liteace » Mon Jan 30, 2012 9:14 pm

Well just looking at this screenshot without zooming in what does it tell you ??
Attachments
SI picowave[1].png
SI picowave[1].png (355.66 KiB) Viewed 2697 times
DONT SHOOT YOURSELF IN THE FOOT
Liteace
Guru
Guru
 
Posts: 145
Joined: Fri Jan 27, 2012 12:25 pm

Re: Primary ignition testing

Postby Robski » Mon Jan 30, 2012 10:35 pm

You tell me ??

There wasn't an issue with ignition on this car, the misfire was caused by something else.

Without being able to click on the picture you have attached & expand it its hard to see,the only thing i do see is turbulence in the cyl & a near enough straight burn line & an obvious switch to ground .

Do you see something else ?
User avatar
Robski
Advanced User
Advanced User
 
Posts: 602
Joined: Tue Sep 14, 2010 6:36 pm
Location: Yorkshire

Previous

Return to Diagnostic discussion

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest