Golf 4 bad starting

Everyone loves a happy ending. Share your diagnostic success stories here.
Post Reply
victor2k
TwoWaves
TwoWaves
Posts: 250
Joined: Thu Jan 28, 2016 7:17 am

Golf 4 bad starting

Post by victor2k » Thu Feb 01, 2018 5:42 pm

Hello,
The car is GolfIV/1.9TDI/AXR with a bad starting issue ...
For the first time was readed the fault codes:4141-Rpm sensor-signal improbable.
N28 was replaced,no improvement on the car.
Removing again the sensor and inspecting with a endoscope camera the sensor rotor from crankshaft I can't see any broken/bented part what can explain the strange signal from RPM sensor(image 0001 attached).
Again the wires between engine speed sensor and ECU was checked-no short or open circuit was found.
Measuring the signal from engine speed sensor disconnected I see a clean and big signalthan in image 0001(image 0002 attached)!
Replacing the ECU I solved the issue :mrgreen:
Best regards
Attachments
Volkswagen_Golf_2000_Diesel_20180201-0002.psdata
(4.89 MiB) Downloaded 202 times
Volkswagen_Golf_2000_Diesel_20180201-0001.psdata
(3.13 MiB) Downloaded 160 times
Last edited by victor2k on Fri Feb 02, 2018 10:01 am, edited 1 time in total.

victor2k
TwoWaves
TwoWaves
Posts: 250
Joined: Thu Jan 28, 2016 7:17 am

Re: Golf 4 bad starting

Post by victor2k » Fri Feb 02, 2018 10:00 am

The measurement was repeated switching the sensor,unplugging the battery charger for my laptop,the noise remain in the same place !
Attachments
Volkswagen_Golf_2000_Diesel_20180202-0002.psdata
(5.51 MiB) Downloaded 125 times

Post Reply